غدیر
  • 03134490296
  • 09118000109
  • این آدرس ایمیل توسط spambots حفاظت می شود. برای دیدن شما نیاز به جاوا اسکریپت دارید

دانشنامه غدیر

daneshnameh

دانشنامه غدير

 يكى از چشم اندازهاى غديرستان آماده نمودن دانشنامه جامع الفبايى غدير بوده، كه عموم مردم و محققان بتوانند با رجوع به آن از انواع موضوعات مرتبط با غدير بر اساس جستجوى واژگانى محض استفاده نمايند. تا با عرضه این اثر گرانبها بزرگترين مجموعه علمى غدير در سطح جهانى خود را نشان داد. براى آماده سازى چنين اثر عظيمى 5  مرحله زير طى شده است:

 الف . ايده دانشنامه غدير

 دانشنامه غدير در سال 1392 ش -  1435 ق توسط مؤلف كتاب حاضر )محمد رضا شريفى( طراحى و تأليف و تدوين آن با همه هزينه‏هاى جانبى توسط شخص ايشان آغاز شد. پس از برگزارى جلسات مشاوره با اهل فن و مؤلفين و محققان و استفاده از نظريات ايشان طرح جامع دانشنامه غدير آماده و كار آن آغاز شد.

 ايده »دانشنامه غدير« با نگاه به كلام بلند رسول خداصلى الله عليه وآله است، كه در خطبه غدير با كلمه »الغائب« گستره مخاطبين آن را به عدد همه انسان‏ها اعلام كرد، يعنى هر كس كه از غدير غائب باشد حتى اگر مسلمان نباشد. پس بايد به فكر راه‏هايى بود كه همه انسان‏ها با آسان‏ترين شيوه و سريع‏ترين زمان دسترسى به همه معارف غدير پيدا كنند.

 بايد گفت: راه هزار و چهارصد ساله غدير در پانزدهمين قرن خود دانشنامه‏اى مى‏طلبد، تا سوار بر واژه‏ها اقيانوس غدير را تا دورترين كرانه‏هايش بپيمايد و از ژرفاى آن مرواريدهاى اعتقاد را استخراج نمايد.

 ب . مخاطب دانشنامه غدير

 واقعه غدير اگرچه ماجرايى براى اعلان »ولايت دوازده امام‏عليهم السلام« است، اما بهانه‏اى بوده تا خاتم الانبياءصلى الله عليه وآله در آخرين فرصت‏هاى عمرش همه آنچه از راه اسلام تا قيامت مانده را ترسيم فرمايد، و ره توشه لازم را براى اين مسير طولانى پيش بينى فرمايد. اين است كه در جاى جاى اين واقعه مسائل متعددى از معارف اسلام مطرح شده و پايه‏هاى اعتقادى بيان گرديده و راهكارهاى زندگى بشر ترسيم شده است.

 بنابراين تدوين دانشنامه غدير براى استخراج همه آن چيزى است كه مى‏توان از اين آخرين يادگار رسول اللَّه‏صلى الله عليه وآله براى دنيا و آخرت انسان‏ها به دست آورد و راه سعادت را بر اساس غدير برايشان هموار كرد.

 ج . اهداف دانشنامه غدير

 امروز پديده‏اى به نام »دانشنامه غدير« در فرهنگ تشيع به معناى اتمام حجت غدير بر همگان است، و بدان معناست كه دسترسى به غدير به همين آسانى بوده، و فرمانِ »حاضران به غايبان برسانند« به احسن وجه انجام گرفته است.

 كيفيت تدوين دانشنامه بر اساس اين تفكر است كه هر كس با هر انگيزه‏اى بر سر سفره غدير بيايد دست خالى برنمى‏گردد و توشه‏اى نصيبش مى‏شود، و هر كس با هر سؤالى بر در خانه غدير آيد بى‏پاسخ برنمى‏گردد؛ و هر كس از مرد و زن در هر سن و سالى با غدير كار داشته باشد بر سر سفره غدير از او پذيرايى مى‏شود، و همه امكانات غدير در اختيارش قرار مى‏گيرد، تا روح و جانش را از چشمه آن غسلى مى‏دهد، و فكر و عقلش را از معارف آن سرشار مى‏نمايد، و قلب و خونش را از محبت غدير سرريز مى‏كند.

 با اذعان به اينكه يك مطلب را مى‏توان از پنجره‏هاى مختلفى وارد شد و از هر نگاه يك نتيجه فكرى گرفت، ما هر قطعه از واقعه غدير را با دقت واكاوى كرده‏ايم و هر موضوعى از آن قابل استخراج بوده به دست آورده‏ايم و براى هر كدام چراغ راهنمايى از واژگان گذاشته‏ايم. در واقع پيدا كردن واژه‏هاى كليدى را انجام داده‏ايم تا بر سر سفره غدير در بهشت ولايت، فقط يك اراده كافى باشد تا شما كلمه‏اى را در نظر آوريد و از خود بپرسيد: آيا در اين باره هم در غدير خبرى هست؟! آنگاه سراغ همان واژه در دانشنامه برويد و در كمتر از يك دقيقه به مقصود خود برسيد.

 د . فوائد استفاده از دانشنامه غدير

 ايده كلى در طرح دانشنامه غدير بر اساس ورود و دستيابى به يك مطلب از دريچه‏هاى مختلف است، كه ابعاد و فوايد اين طرح را از 6 نگاه مى‏توان ارزيابى كرد:

 1 . ورود به يك مفهوم از راه چند واژه

 وقتى كاربر مطلبى را اجمالاً مى‏داند ولى نمى‏داند آن را بايد در كجاى غدير جستجو كند، با دقت و استخراج چند واژه از آن مطلب يا داستان، به ترتيب الفبايى در دانشنامه جستجو مى‏كند و آن را پيدا مى‏كند. اگر واژه انتخابى به نتيجه نرسيد مى‏تواند از واژه‏هاى ديگرى كه در آن مطالب قابل جستجو است استفاده كند.

 2 . ورود به يك واژه با مشتقات مختلف

 در جستجوى يك واژه اگر يكى از مشتقات مورد نظر آن در جستجو به نتيجه نرسيد مى‏توان از طريق مشتقات ديگر آن را جستجو كرد.

 3 . ورود به يك واژه و يافتن واژه‏هاى جديد از آن

 وقتى كاربر از طريق يك واژه به هدف خود دست پيدا مى‏كند، از مطالبى كه در آنجا مى‏بيند مى‏تواند واژه‏هاى جديدى را استخراج كند و به جستجوى خود ادامه دهد تا به مطالب جديدى دست پيدا كند.

 4 . ايجاد سؤالات جديد با يافتن مطالب يك واژه

 وقتى از طريق واژه‏اى به مطالبى مى‏رسيم با مطالعه آن مطلب مى‏توانيم سؤالاتى مطرح كنيم، و با كمك آن سؤالات واژه‏هايى را آماده كنيم و طبق آنها به جستجو ادامه دهيم.

 5 . ورود به غدير با واژه‏هاى پيشنهادى

 اين دانشنامه ورود به غدير با واژه‏هاى احتمالى را ممكن مى‏سازد كه از طرف كاربر پيشنهاد شود، حتى اگر ارتباطى با غدير در آن ديده نشود؛ بدين معنى كه اگر كسى هيچ سابقه‏اى با واقعه غدير ندارد تا واژه نزديكى را براى جستجو درباره آن پيدا كند و يا با فن واژه يابى آشنايى ندارد، مى‏تواند واژه‏اى بدون ارتباط را در نظر بگيرد و سپس در دانشنامه آن را جستجو كند تا شايد مطلبى راجع به غدير در آن پيدا كند.

 6 . نتيجه گيرى‏هاى آمارى درباره غدير

 با استفاده از اين دانشنامه مى‏توان كارهاى آمارى دقيق درباره غدير و حتى غير غدير انجام داد، بدين معنى كه دانشنامه با ورود به همه موضوعات مرتبط با غدير مطالب هر كدام را در اختيار كاربر گذاشته است. بر اساس اين مطالب مى‏توان دسته بندى‏هاى جديدى آماده كرد و آمارهاى جديدى به دست آورد، و دريچه‏هاى جديدى فراتر از دانشنامه به سوى معارف غدير باز كرد، كه از هر كدام پنجره‏هاى جديد و بى‏انتهايى از معارف غدير باز مى‏شود.

 ه . مراحل آماده سازى دانشنامه غدير

 راه طى شده براى آماده سازى جامع‏ترين دانشنامه غدير سابقه بيست ساله دارد، كه در 3 قسمت به تشريح آن مى‏پردازيم:

 1 . استفاده از زحمات 20 ساله غديرى

 از آنجا كه جناب حجة الاسلام و المسلمين استاد حاج شيخ محمد باقر انصارى دامت افاضاته، طى بيش از دو دهه تحقيق درباره غدير، تأليفات متعدد در جوانب مختلف آن داشته‏اند، و كتاب‏هاى ايشان در ابعاد مختلف موضوع غدير شامل و جامع و طبق ادبيات روز است، و همه مستند بوده و آدرس هر مطلبى در ذيل آن آمده است، دانشنامه با استفاده از كتاب‏هاى ايشان مى‏توانست مسير طولانى كه براى تحقيق در پيش داشت بر سر اين سفره آماده بسيار سريع طى كند. لذا با پيشنهاد و اجازه و نظارت مستقيم ايشان بر كار دانشنامه، كه از دير زمانى جزء دغدغه‏ها و آرزوهاى ايشان نيز بوده، منبع اصلى اين تدوين و تأليف را كتاب‏هاى ايشان قرار داديم، كه مطالب ديگرى از مؤلفين ديگر نيز در ادامه كار افزوده شد. بر اين اساس آدرس كتاب‏هاى ايشان به اضافه منبع اصلى در ذيل هر مطلب آمده است.

 2 . شيوه كلى تدوين دانشنامه غدير

 شيوه تدوين و فوايد و نتايج اين دانشنامه، بر اساس يك كارشناسى چند ساله شكل گرفته، كه طى 3 عنوان به شرح آن مى‏پردازيم:

 الف . سبك انواع دانشنامه‏هاى شيعى و اسلامى و مذهبى و غير دينى مطالعه شده، و شيوه حاضر از بين همه آنها براى موضوع غدير مناسب تشخيص داده شد.

 ب . با كارشناسان و سابقه داران فن تأليف و آشنايان با دانشنامه‏هاى جهان -  كه با معارف غدير سر و كار داشتند -  مشورت‏هاى متعددى صورت گرفت و از مجموع آنها شيوه اين دانشنامه نتيجه گيرى شد.

 ج . با در نظر گرفتن محتواى غدير از يك سو، و نياز و روحيات مخاطبين غدير از سوى ديگر، اين سبك خاص انتخاب شد؛ كه تفاوت‏ها و اصلاحاتى نسبت به برخى دانشنامه‏ها دارد.

 3 . روش تأليف دانشنامه غدير

 شيوه نامه تدوين و تأليف دانشنامه غدير بر اساس 3  اصل زير تنظيم شده است:

 الف . مطالب دانشنامه فقط بر اساس واژه‏ها و به صورت الفبايى چينش شده است.

 ب . در هر واژه مطالب زير مجموعه آن هم به ترتيب الفبا چينش شده‏اند. در مواردى كه عنوان فرعى نيز زير مجموعه داشته، باز هم عناوين جزئى‏تر براى تفكيك مطالب به كار رفته، كه هر يك با قلم خاص و علامت دائره تفكيك شده است. برخى واژه‏ها تقسيمات داخلى دارد، كه در آن موارد ترتيب منطقى مراعات شده و ترتيب الفبايى در نظر گرفته نشده است.

 ج . در دانشنامه به كلماتى كه مستقيماً از موضوعات فرعى غدير حساب مى‏شوند اكتفا نشده است؛ بلكه هر واژه‏اى كه ارتباطى به غدير داشته آورده شده و ربط آن از نظر زمانى و مكانى و كيفيت ارتباط بيان شده است.

3d 1

 

 

 
 

موسسه فرهنگی هنری غدیرستان کوثر نبی صلی الله علیه و آله و سلم

 

غدیر,غدیرخم,غدیرشناسی

غدیر